TJ Sokol
České Heřmanice, z.s.
www.tjsokol.ceskehermanice.cz

 IMG-20220304-WA0006

Klárka se narodila rodičům Báře a Františkovi dne 04. 05. 2020 ve Svitavské nemocnici jako zdravé miminko.

Během jejího prvního roku vývoje však bylo rodiči vypozorováno, že oproti jiným dětem v jejím věku ztrácí zájem o hračky. Dalším problémem bylo, že Klárka se nedokázala otočit ze zad na bříško, a že její pohled do okolí býval často zahleděný a při pohledu na rodiče zafixovaný. Proto následovalo v jejich osmi měsících života první EEG vyšetření, při kterém bohužel byla zjištěna epilepsie – tzv. Westův syndrom. Jedná se o závažné epileptické onemocnění, začínající v prvním roce života dítěte, nejčastěji v šestém měsíci života. Typickým projevem Westova syndromu jsou epileptické spazmy (česky také nazývané bleskové křeče). Jde o náhlé mimovolné kontrakce svalů krku, trupu a nekontrolovatelnou flexi/extenzi svalů horních a dolních končetin. Klárce byly následně nasazeny léky na epilepsii, které sice zabírají na velké epileptické záchvaty, ale bohužel Klárka občasné záchvaty v podobě zahledění a stočení hlavičky na jednu stranu stále má. V rámci dalšího vývoje onemocnění byla Klárka poslána na magnetickou rezonanci, po které byla bohužel zjištěna vrozená vývojová vada mozku – tzv. Lisencefalie I. typu. Jedná se o závažnou vývojovou poruchu mozku, vznikající již v těhotenství. U Klárky, oproti běžnému vývoji, se špatně vyvinul mozek, když nedošlo ke zvrásnění tzv. šedé kůry mozkové tak, jak je obvyklé u zdravých dětí. Tato nemoc má tak dopad na psychomotorický a mentální vývoj dítěte. Navíc je s ní spojené tzv. centrální postižení zraku, při kterém je přerušen přenos mezi okem a mozkem. V rámci tohoto postižení má Klárka radostné chvíle, kdy vidí dobře a bohužel i chvíle, kdy nevidí vůbec.

Bára s Františkem společně se samotnou Klárkou se rozhodli jít proti nepřízni osudu a okamžitě zahájili nákladnou, ale tolik potřebnou rehabilitační péči. Denně stimulují zrak cvičením očiček podle doporučených postupů fyzioterapeutky. Každý den v jeho průběhu se snaží stimulovat všechny její smysly. Klárka v průběhu vývoje (před návštěvou rehabilitačního centra) nebyla schopna sama lézt, neseděla bez opory, nechodila, sama se nenajedla a nemluvila. Umí však udělat známé „paci paci“, ráda Vám zamává, a s ještě větší radostí Vám ukáže, jak je veliká. Začíná vědomě více používat ručičky a sahat po svých oblíbených hračkách. V rámci rehabilitace jezdí Bára a František s Klárkou na intenzivní rehabilitační pobyty do neurorehabilitačního centra ARCADA v Hranicích na Moravě. Klárka zde intenzivně cvičí, a právě tento postup přináší ovoce, neboť cvičení jí velice pomáhá a zároveň učí rodiče, jak s Klárkou pracovat a cvičit doma. Díky těmto pobytům a následnému cvičení dle rad fyzioterapeutů v domácím prostředí se Klárka po dvou letech cvičení udrží s oporou v šikmém a volném sedu, dokáže se otočit z bříška na záda a zpět.

Jelikož jsou výše zmíněné rehabilitační pobyty pro rodinu Klárky velmi nákladné, rozhodla se parta skvělých lidí z Českých Heřmanic a okolí uspořádat charitativní sbírku, jejíž výtěžek alespoň z části pomůže uhradit pobyty v rehabilitačním centru a případně uhradí pomůcky pro lepší kvalitu života statečně bojující Klárky. Samotným cílem rehabilitace je obecné zlepšení motoriky Klárky (tj. sezení bez opory, lezení po čtyřech, vysoký klek či zvedání z lehu do sedu).  

 

Pro účely sbírky je zřízen transparentní účet 6443938329/0800, na kterém se budou shromažďovat finanční prostředky od dobrovolných dárců a veškeré výtěžky z akcí pořádaných na podporu projektu "KOPEME ZA KLÁRKU" a následně budou předány rodině Klárky. Stav účtu můžete sledovat ZDE.

 

   08  20221221_175148  20221221_175617